Vem är Lisa Strigén?
Jag är 45 år gammal, tog min magister i företagsekonomi på Umeå universitet och efter det har jag arbetat inom offentlig sektor i ungefär 25 år. De senaste tio åren har jag verkat i gränslandet mellan IT och verksamheten, jag trivs där med tanke på digitaliseringen och innovation som konstant är under utveckling. Jag har också märkt att IT och verksamheten ofta talar förbi varandra och att jag gillar att ha rollen mellan dessa båda parter. Jag trivs bra med att stötta människor inom organisationer och att få organisationer att förflytta sig. Nu är jag en konsult på Princip och fortsätter att hjälpa organisationer att göra förflyttningar.
Vad är det du gör för att leda förändring inom en organisation?
Jag ser till att allt är organiserat och tydligt inom en organisation och när vi ska nå ett mål förklarar jag tydligt vart vi ska, vad målet är, vad vi behöver åstadkomma och vilka effekter vi vill ha. Det är även viktigt att reda ut hur vi ska göra allt detta, och det är viktigt att alla i gruppen är på samma plan för att nå målet.
Vad gjorde att du lämnade den offentliga sektorn och började arbeta inom ett privat konsultbolag?
Jag har på mina tidigare arbetsplatser blivit kallad för “konsulten” även fast jag hade en helt annan titel då. När jag insåg att det fanns ett problem i kommunikationen mellan IT och verksamheten ville jag lösa det. Jag var bra på att lösa problemen inom kommunikationen och det ledde till att organisationerna jag jobbade med fick en förbättrad intern effektivitet. Efter 25 år kände jag att jag ville testa något nytt och jag ville hitta en plats där jag kunde göra nytta för fler än en organisation. När jag var på en nätverksträff i höstas fick jag höra om Princips arbetssätt kring agilitet och förvaltningsstyrning. Senare den kvällen googlade jag på Princip och tog kontakt med dem.
Varför var just Princip en bra plats för dig?
Det jag letade efter var en familjär arbetsplats där jag skulle kunna ha möjligheten till närmare relationer med mina kollegor, nu efter 6 månader på Princip kallar jag dem för min konsultfamilj. Det är en fin och varm kultur där det finns en stor omtanke för varandra. Det är som att man kör på en motorväg och man vill ta sig till målet vilket är att leverera ett bra resultat till kunden. Men längs vägen finns det bensinmackar som man kan stanna vid, tanka eller bara sträcka på benen. Jag stannar till hos min konsultfamilj för att få råd och stöd för att kunna fortsätta köra mot målet. Det är det bästa av två världar att vara konsult, för man har sin konsultfamilj och sin uppdragsfamilj.
Vad har du för uppdrag just nu?
Just nu har jag ett uppdrag hos en myndighet i Stockholm som Programledare för ett program med målet att öka den interna effektiviteten. Min roll är att undanröja hinder, se till att beslutsfattare ska få de underlag de behöver för att kunna fatta beslut och att verksamheten får de beslut de behöver för att komma framåt. Jag brukar säga att när man inte behöver komma till mig längre så har jag fullgjort mitt uppdrag.
Hur har du kunnat påverka Princips utveckling?
I Princip jobbar vi kontinuerligt med vårt strukturkapital, vi kan bygga modeller när vi är ute på uppdrag där vi samlar på oss ny kompetens som vi alla sedan tar hem för att utveckla företaget tillsammans precis som ett team ska göra. Om du funderar på att vara en del av Princip, våga ta steget, du kommer inte ångra dig, du får jobba med spännande uppdrag medan du har en konsultfamilj att komma hem till där vi delar kunskap och erfarenheter med varandra.
Är det möjligt att kombinera traditionella styrmodeller med agila metoder? Inte bara jobba agilt, utan...
2019 släpptes den senaste versionen av världens mesta ramverk för tjänstestyrning. Det vurmar för det...
Är det möjligt att kombinera traditionella styrmodeller med agila metoder? Inte bara jobba agilt, utan...
I den här artikeln utforskar vi tillämpning av den stoiska skolan på det moderna ledarskapet, och mer...