Objektstyrning och systemsyn

I en värld som i allt större utsträckning präglas av ivrig utveckling som ibland blir ogenomtänkt, är objektstyrningen och systemsyn en vinnande kombination. Det finns möjlighet att revitalisera den klassiska och numera ofta bortdömda objektstyrningen med insikten att den kan ges ett kraftfullt sammanhang, och det sammanhanget är att organisationen är ett system med olika delar som påverkar varandra på olika sätt.

Objektstyrning handlar om att organisera och styra företagets IT-resurser så att de bidrar till att uppnå företagets mål. Det handlar om att låta IT-strategin vägleda digitalisering och stödja affärsstrategin, se till att IT-investeringar genererar tillräcklig avkastning och att IT-processerna är effektiva och säkra.

Systemsyn är ett sätt att se och resonera kring organisationsmönster som är för komplicerade för att bryta i beståndsdelar och lösa vart och ett för sig.

De flesta företag som drivs av människor, vilket vi får anta är den vanligaste företagsformen åtminstone ett par år till, har utmaningar som uppstått genom en kombination av missförstånd, divergerande agendor, bristande styrning och ledarskap och andra saker som i grunden är mänskliga.

Att ta på sig systemsynsglasögonen i det här sammanhanget i syfte att definiera problemen och försöka få bort dem eller åtminstone minska deras negativa påverkan kan vara väldigt kraftfullt och ge objektstyrningen den kraft och återbäring till organisationen som saknas och snarare för in samtalet på om man ska slänga ut modellen och göra nåt annat.

Låt oss utforska hur vi kan använda organisationen sett ur ett systemperspektiv för att utveckla en objektstyrning som är både kraftfull och ger oss det ledarskap vi inte kan nå genom att bara bygga mer struktur.

Objektstyrning + systemsyn = en ny chans till verklig verkan

I PRIMO arbetar vi med objektstyrning som en form av styrbar arkitektur – inte som ett regelverk att efterleva, utan som ett sätt att skapa riktning, ansvar och rytm i komplexa verksamheter. Vi börjar inte med modellen – vi börjar med verkligheten.

Och i verkligheten är det sällan de formella objekten som styr utfallet, utan relationerna, beroendena och det vi kallar systemlogiken.

Med systemsyn som kompass får vi syn på att det inte räcker att definiera vad ett objekt ska omfatta – vi behöver förstå hur det faktiskt samspelar med resten av organisationen.

Traditionell objektstyrning tar främst hänsyn till det formella perspektivet, dvs. processer, strukturer, roller och möten. I vår utformning av objektstyrningen har vi sett att ignorans av det informella perspektivet och inte minst av det individuella är ett stort misstag.

Det slutar oftast i att vi försöker formera en styrstruktur på någonting som inte är redo att ta emot och dra nytta av den. Lite som att försöka bygga ett sandslott i kvicksand.

I PRIMO ersätter vi inte objektstyrning – vi omformar den till att hantera och ta hänsyn till både de informella maktstrukturer som annars skulle söndra den, och till de individer som ska arbeta i objekten.

Vi kommer ihåg att objektledare är ett sammansatt ord där LEDARE är det viktiga, och vi utvecklar ledarskapet till att kunna hantera ansvar, konflikter, prioriteringar och att bygga team.

Där traditionell objektstyrning ofta fokuserar på gränsdragning och ansvarsfördelning, fokuserar PRIMO på hur vi får ledarskap som kan styra mot leverans. 

Vad försöker vi möjliggöra? Vad behöver förbättras? Vad står i vägen – och hur vet vi det?

Det är här en teoretisk styrmodell får fäste i det verkliga.